Au început lucrările de reabilitare și conservare la zidul exterior al Bisericii Monument Hiliseu Crișan

Au început lucrările de reabilitare și conservare la zidul exterior al Bisericii Monument Hiliseu Crișan prin bunăvoința celor de la „Ambulanța Monumentelor”, un grup inimos format din profesori și studenți care își vor desfășura activitatea timp de două săptămâni pe acest șantier! Orice ajutor din partea donatorilor cu cazarea, masa, materiale… este binevenit! Pentru orice informații puteti aplea la nr. de telefon: 0744242118 – Pr. Barabasa Iulian.

Intervenția de urgență va viza zidul de incintă al Bisericii “Adormirea Maicii Domnului” comuna Hilișeu-Horia, jud. Botoșani, imobil înscris în Lista Monumentelor Istorice a județului Botoșani. Scopul intervenției de urgență vizează punerea în siguranță a zidului de incintă prin eliminarea intervențiilor care au condus la acumularea umidității în masa zidăriei și, mai apoi, la freabilizarea cărămizilor, a coronamentului de piatră de la baza statuilor și a statuilor propriu-zise.

Intervenția va consta în îndepărtarea tencuielilor de reparație realizate cu mortare pe bază de ciment de pe suprafața zidului și înlocuirea cu o tencuială pe bază de mortar de var hidraulic, biocidarea și îndepărtarea depunerilor aderente de pe statui și consolidarea suprafeței de piatră cu o soluție pe bază de etil silicați.

Dacă doriți să vizitați voluntarii pe parcursul celor două săptămâni, organizatorii vă roaga să anunțați telefonic sau prin e-mail la:
Tel: 0742990378 – Nicoleta Caba
Mail: actummoldova@gmail.com

De asemenea, puteți sprijini activitatea proiectului prin donații:
IBAN: RO56BTRLRONCRT0518038401
Nume: Asociatia ACTUM
Banca: Banca Transilvania
CIF: 41824328
Moneda: RON

Intervenția se va desfășura în cadrul proiectului Ambulanța pentru Monumente (http://ambulanta-pentru-monumente.ro), prin Asociația ACTUM. Ambulanța pentru Monumente este un proiect sprijinit de Alteța Sa Regală, Prințul de Wales prin The Prince’s Foundation și inițiat de Asociația Monumentum.

Biserica este un monument unic în lume jumătate catolică, jumătate ortodoxă, este veche de 200 de ani şi are o legendă care a traversat secolele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *