Proiectul „Correctional”, lansat la Penitenciarul Botoșani

În data de 2 iulie 2021, Penitenciarul Botoșani a organizat conferința online de lansare a Proiectului „Correctional”, în calitate de partener al proiectului, alături de Administrația Națională a Penitenciarelor. Evenimentul s-a desfășurat în prezența doamnei Inger-Lise BECHER, ofițer relații internaționale, responsabil de relația cu România, doamnei Ramona BĂLĂIȚĂ, director general adjunct al Direcției Naționale de Probațiune, doamnei Aneta GIREADĂ, subprefectul județului Botoșani, doamnei Doina Elena FEDOROVICI, președinte al Consiliului Județean, precum și a domnului Cosmin Ionuț ANDREI, primar al municipiului Botoșani.

Evenimentul a fost deschis de doamna comisar șef de poliție penitenciară Ioana Mihaela MORAR, director general adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

La activitatea organizată în cadrul proiectului, au participat peste 50 de reprezentanți ai unor instituții, precum: Prefectura județului Botoșani, Consiliul Județean Botoșani, Primăria Botoșani, Inspectoratul Județean de Poliție Botoșani, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” Botoșani, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani și Suceava, Inspectoratul Școlar Botoșani, Serviciul de Probațiune Botoșani și Suceava, Centrul de prevenire, evaluare și consiliere Antidrog Botoșani, Direcția Generală de Asistență și Protecția Copilului Botoșani și Suceava,  Direcția de Sănătate Publică Botoșani, Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Botoșani, Direcția Județeană de Asistență Socială Botoșani și Dorohoi, Protopopiatul Botoșani, Asociația Județeană Sportul pentru Toți, colaboratori locali, reprezentanți ai diferitelor culte religioase. 

De asemenea, evenimentul s-a bucurat de prezența experților norvegieni și români din instituțiile partenere în cadrul proiectului.

În cadrul conferinței, au fost evidențiate atât importanța, precum și elementele inovatoare aduse sistemului penitenciar și de probațiune, prin implementarea Proiectului „Correctional” finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014–2021, Programul „Justiție”, având o alocare financiară de 31 milioane de euro și perioada de implementare cuprinsă între august 2019 și aprilie 2024.

Reprezentanții autorităților locale prezenți în cadrul evenimentului au apreciat angajamentul solid al Penitenciarului Botoșani, în calitate de partener, în acest proiect ambițios, de amploare și necesar pentru alinierea procesului custodial și al celui de facilitare a tranziției persoanelor condamnate către societatea civilă, în conformitate cu standardele europene pe care statul român s-a angajat să le respecte. Totodată, a fost detaliat prezentată partea de infrastructură privind construirea unui nou centru de detenție cu 320 de locuri și a unui centru multifuncțional pentru activități comune penitenciar – probațiune – comunitate la Penitenciarul Botoșani, element esențial în atingerea obiectivelor proiectului.

Apreciind pozitiv activitățile derulate până în prezent, doamna Doina Elena FEDOROVICI, președinte al Consiliului Județean, a transmis un mesaj de încurajare și de responsabilizare, accentuând ideea că succesul proiectului reprezintă „succesul comunității”.

Domnul Cosmin Ionuţ ANDREI, primarul municipiului Botoșani, a apreciat obiectivul proiectul Correctional ca fiind „mai mult decât construcția unei clădiri, scopul real fiind de fapt construcția unei societăți”.

Doamna comisar șef de poliție penitenciară Ioana Mihaela MORAR, director general adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor, a evidențiat importanța soluțiilor inovative pe care Proiectul „Correctional” le oferă ca răspuns la nevoile instituționale prezente, precum și amploarea acestuia prin prisma bugetului alocat și a impactului rezultatelor așteptate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *