Oportunități de carieră pentru elevii profilului bilingv cu predare în limba franceză

În săptămâna 28 iunie – 2 iulie 2021, elevii clasei a XII-a, profil bilingv cu predare în limba franceză, au participat la o primă serie de activități organizate în cadrul unui proiect care vizează liceele francofone din țara noastră și care a fost lansat pe 10 martie 2021 de Ambasada Franței în România. Este vorba de un proiect de tutorat al claselor cu profil bilingv și predare în limba franceză de către CCEF (Conseillers du Commerce Extérieur de la France) având ca scop promovarea francofoniei și dezvoltarea relațiilor între companiile cu capital francez și liceele francofone.

“Secțiile bilingve cu predare în limba franceză reprezintă o sursă viabilă de forță de muncă pentru firmele cu capital francez cu sediul în Romania, care duc lipsă de mână de lucru calificată și francofonă. Acest proiect de tutorat vizează atragerea elevilor spre  sectoare de activitate care le oferă perspective de angajare după studiile superioare. Elevii vor participa la diverse activități, vizite în întreprinderi, stagii de integrare profesională, zile ale porților deschise,  tocmai   pentru a descoperi domenii profesionale și specificitățile lor, meserii, întreprinderi », a declarat doamna Gabriela Mangîr, responsabila profilului bilingv cu predare în limba franceză și a proiectului  de la Colegiul Național «A.T. Laurian » ;

În cadrul acestui  proiect, partenerul oficial al C.N. « A. T. Laurian » este BRD Groupe Société Générale, al cărei Director General, domnul François Bloch,  a vizitat  în luna mai liceul, punând  bazele parteneriatului și stabilind împreună cu managerii colegiului și responsabilul profilului bilingv planul de dezvoltare a acestui proiect destinat elevilor din clasele cu specializarea bilingv –franceză din Botoșani.

Proiectul a debutat cu un atelier de educație financiară desfășurat la sediul BRD Groupe Société Générale, sucursala Botosani. Timp de câteva ore, în grupuri de 5-6, elevii au  avut un prim contact cu domeniul financiar – bancar, îndrumați  cu măiestrie de dl Dan Alupoaie – director Grup Retail BRD Botoşani, dna Simona Costăchel – director Sucursala BRD și dna Florentina Andrei, manager de clientelă, Sucursala BRD Botoșani.

« Pentru mine și colegii mei, a fost o experiență extraordinară. Înainte de asta nu știam nimic despre ce înseamnă să lucrezi într-o bancă, iar să utilizez limba franceză la locul de muncă, în România, era un vis frumos, dar greu realizabil.  Am descoperit noi perspective, și obiectivele mele s-au schimbat»,  ne-a declarat eleva Gabriela Avădănei. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *