„O poveste foarte simplă” marca Drama Club în această seară pe scena Teatrului Mihai Eminescu

Sâmbătă, 14 august, ora 20, pe scena Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani, va urca trupa de teatru tânăr, Drama Club, cu spectacolul ”O poveste foarte simplă”, o adaptare după Maria Lado, în regia Mirelei Nistor. Intrarea este liberă.

„O poveste foarte simplă” este, într-adevăr, o poveste foarte, foarte simplă. Două familii de la sat, una cu părinți muncitori și alta cu un tată singur și leneș, cu doi copii, Ana și Dima, care se iubesc mult. Poate prea mult pentru vârsta lor. Atât de mult încât așteaptă un copil. În acest scenariu total neașteptat și deloc apreciat, animalele sunt singura susținere a copiilor.

Din distribuție fac parte Andra Adăscăliței, Gabriela Havîrneanu, Mihai Șaramet, Alexia Pughiuc, Ștefan Sandu, Luca Pușcașu, Anna Epure, Rareș Plaiu, Miruna Viziteu, Tudor Moldovanu, Dara Chițanu, Teodor Vițelaru, Teofana Vițelaru, Zală Alessio. La finalul reprezentației va urma un artist talk cu mentorul Maria Obretin.

Maria Obretin a fost în clasa de actorie a profesorilor Sanda Manu și Ion Cojar la studiile de licență de Arta Actorului de la U.N.A.T.C. și, mai apoi, în clasa profesorului Adrian Pintea, la masterul de la aceeași universitate. A jucat pe numeroase scene din București și din țară, în teatre independente sau de stat. A colaborat cu diverși regizori de teatru, iar în prezent poate fi văzută în spectacolele: Carousel (r. Andrei Șerban, Teatrul Bulandra), 7 dintr-o lovitură și Melcul, ambele regizate de Lia Bugnar (Teatrul Metropolis), Noi 4 (r. Dorina Chiriac, Green Hours), Viața x3 (r. Irina Crăiță-Mândră) sau Cadranul Plus Plus (r. Radu Popescu, Teatrul Apropo).E o prezență cunoscută și pe ecrane, unde a apărut în filmele 6,9 pe scara Richter (r. Nae Caranfil, 2016), București NonStop (r. Dan Chișu, 2015), The Nun (r. Corin Hardy, 2018) și în toate sezoanele serialului Umbre, produs de HBO România.

Ideo Ideis Festivalul Național de Teatru Tânăr, cel mai mare eveniment dedicat educației alternative pentru liceeni, a ajuns la cea de-a 16-a ediție. Timp de o săptămână, în perioada 9-15 august, comunități de liceeni din 9 orașe, vor avea parte de o experiență intensă de explorări personale, prin teatru și arte alăturate. Pe lângă Alexandria, locul în care a luat naștere inițiativa, anul acesta se adaugă pe hartă București, Baia Mare, Botoșani, Buzău, Brașov, Constanța, Sibiu și Bacău.

Astfel, în Botoșani, adolescenții se vor întâlni cu Maria Obretin, mentorul de anul acesta, la Atelierele de Teatru Tânăr cu Liviu Chițu, iar la Atelierele de Arte Alăturate -Fotografie cu Adi Bulboacă. Activitatea celor două tipuri de ateliere intensive are rolul de a dezvolta abilitățile creative ale participanților, într-un context complet de lucru și învățare. 

Liviu Chițu este actor și merge la festivaluri de teatru pentru adolescenți încă de la  vârsta de 14 ani, ca participant, trainer, organizator, jurat sau voluntar. În ultimii ani a colaborat cu o varietate de teatre din București, iar în prezent poate fi văzut în Dragoste în 4 tablouri la Teatrul Național București, în regia Elenei Morar.

Adi Bulboacă s-a născut în vara lui 1988 și, 16 ani mai târziu, a început să facă fotografii. A lucrat pentru publicații de cultură, pentru Ambasada Franței, colaborează cu agenții de publicitate și de creație, dar în toți cei 17 ani de când a început să facă poze, fotografia de teatru a rămas singura constantă. A fotografiat peste 1.000 de spectacole de teatru din România și din străinătate și sute de actori, iar în ultimii ani a petrecut din ce în ce mai mult timp lucrând la proiecte personale, printre care să fotografieze trenurile din România și din Balcani.

“Teatrul și experiența lucrului în comun creează o comunitate în care te poți dezvolta armonios, îți poți învinge timiditatea, limitele, îți poți dezvolta imaginația, capacitatea de comunicare, încrederea în tine și în ceilalți. E o experiență foarte bună acum, la vârsta la care poți visa orice și poți face orice, dacă ai încredere în tine. Abia aștept să îi întâlnesc pe tinerii din Botoșani, un oraș de care mă leagă multe amintiri frumoase. Sper să fie o experiență foarte bună pentru noi toți, să împart cu ei bucuria și pasiunea pentru această profesie. Mă aștept să fie plini de energie, curajoși, să găsească răspunsuri care să îi ducă mai departe în acest proces frumos și complicat prin care trec. E o bucurie să fiu alături de cei care, poate, peste câțiva ani îmi vor fi colegi!”, spune mentorul Maria Obretin.

___________________________________________________________________________

Festivalul Național de Teatru Tânăr face parte dintr-un manifest artistic și social care s-a cristalizat în 2021, folosindu-se de experiența și avântul ultimilor 15 ani. Astfel, Ideo Ideis devine mai mult decât un Festival, păstrând nucleul care l-a consacrat, și anume evenimentul de vară din Alexandria, dar construiește o structură bazată pe șase piloni principali: Tabăra de arte performative și revelații, Festivalul de teatru tânăr, Capsule de teatru și deșteptări, Laboratorul de explorare personală prin teatru și arte alăturate, Producții de teatru, filme și inclasabile și Teatrul tânăr – un teatru fizic, cu sediul în București.

Programul complet al festivalului se regăsește aici: https://www.ideoideis.ro/festivalul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *