Barometrul conexiunilor fixe la internet: Digi a oferit cele mai bune performanțe de internet fix din România în 2023

Studiul nPerf se bazează pe mii de teste efectuate exclusiv de clienții finali ai operatorilor (53 428 în România), ceea ce îl face unul dintre cele mai mari studii crowdsourced din țară. Aceste teste reflectă experiența reală a publicului larg din România pe diferitele rețele de internet. Scorul nPerf, exprimat în nPoints, reflectă calitatea generală a conexiunii experimentate de utilizator. Rezultatele iau în considerare toți indicatorii relevanți.


Acest studiu, realizat de nPerf, o companie franceză cu peste un deceniu de experiență în măsurarea conexiunilor la Internet, se bazează pe date generate de utilizatori din testul de viteză nPerf.

Rezultatele generale iau în considerare toate tehnologiile fixe disponibile în țară (ADSL, cablu, fibră optică…).

Test de viteză: În analiza noastră cuprinzătoare care se întinde între 1 ianuarie și 31 decembrie 2023, Orange (288 Mb/s) a fost identificat ca oferind cele mai rapide viteze fixe de descărcare din România. Această viteză este o măsură a cantității de date primite de la serverul nPerf într-o secundă. Valorile mai mari indică conexiuni mai rapide.

Viteză excelentă: vitezele de descărcare mai mari de 25 Mb/ssunt clasificate drept excelente, permițând activități precum streaming video 4K.

Comparație internațională: viteza medie fixă de descărcare a în România (257 Mb/s) a depășit-o pe cea din țări precum Germania (113 Mb/s)Austria (107 Mb/s) sau Bulgaria (82 Mb/s).

Digi a atins cea mai bună latență (16 ms). Latența descrie cât de receptivă este conexiunea dvs. Latența mai mică se traduce într-o interacțiune mai imediată cu conținutul. Latența este măsurată în milisecunde (ms).

Latență excelentă: 0-30 ms este considerată excelentă, permițând interacțiunea în timp real.

Digi a oferit cea mai rapidă viteză de încărcare (234 Mb/s). Viteza de încărcare se referă la cât de repede puteți trimite informații de pe dispozitiv la serverul nPerf.

Vitezele de încărcare mai mari de 10 Mb/s sunt clasificate drept excelente, permițând abonaților să încarce cu ușurință videoclipuri HD pe Internet.

Această analiză se bazează pe 31 370 de teste efectuate în aplicația gratuită nPerf Speed Test, disponibilă pe iOS și Android.

Test de viteză: În analiza noastră cuprinzătoare care se întinde între 1 ianuarie și 31 decembrie 2023, Orange (178 Mb/s) a fost identificat ca oferind cele mai rapide viteze de descărcare pe mobil din România. 

Test de streamingOrange a oferit cea mai bună experiență de streaming video mobil din România (86 %). Scopul testului de streaming este de a măsura calitatea vizionării videoclipurilor pe cea mai populară platformă de streaming din întreaga lume: YouTube.

Streaming excelent: un scor între 75% și 100% indică streaming video fără probleme.

Testul nPerf evaluează calitatea streamingului YouTube, efectuând evaluări la trei rezoluții diferite: 360p (definiție standard), 720p (HD) și 1080p (Full HD). Evaluarea generală este derivată dintr-o medie a acestor trei teste, asigurând o măsură cuprinzătoare a performanței streamingului la diferite niveluri de calitate video.

Test de navigareOrange (65.5 %, echivalent cu un timp mediu de încărcare a paginii de 3,4 secunde), Vodafone (65.5 %) și Telekom (65 %) au apărut ca furnizori de frunte pentru navigarea pe web.

Navigare bună: scorurile între 50% și 75% sunt adecvate pentru navigarea generală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *