Ambulanța pentru Monumente anunță finalizarea lucrărilor la zidul exterior al Bisericii Monument Hiliseu Crișan

Ambulanța pentru Monumente anunță finalizarea lucrărilor din cadrul intervenției de urgență realizate asupra zidului de incintă al Bisericii “Adormirea Maicii Domnului” Comuna Hilișeu-Horia, jud. Botoșani, imobil cu o istorie și arhitectură impresionantă.

Scopul intervenției a vizat punerea în siguranță a zidului de incintă prin eliminarea lucrărilor care au condus la acumularea umidității în masa zidăriei și, mai apoi, la freabilizarea cărămizilor, a coronamentului de piatră de la baza statuilor și a statuilor propriu-zise.

Astfel, voluntarii au îndepărtat tencuiala din mortar de ciment de pe laturile de sud, est și nord ale zidului, după care au făcut injectări în masa zidăriei, în zonele sensibile, cu mortar fluid de var hidraulic, urmând apoi rezidiri punctuale cu cărămidă plină și rostuiri. Paramentul zidului a fost finisat cu tencuială și tinci pe bază de var hidraulic. Împreună cu restauratorii ce li s-au alăturat, au biocidat și au îndepărtat depunerile biologice de pe statuile și de pe coronamentul din piatră, cu instrumentar adecvat. Întrucât statuile vor rămâne în continuare expuse intemperiilor, iar acestea prezentau exfolieri parțiale și demineralizări ale pietrei, ele au fost la final tratate preventiv cu o soluție de restaurare pe bază de etil-silicați. Astfel, s-a prelungit perioada în care pot aștepta o intervenție majoră de restaurare.

Cu ocazia îndepărtării lichenilor de pe suprafaţa statuilor, s-a descoperit inscripţii cu caractere latine la nivelul soclurilor, păstrate parţial, cu ajutorul cărora a fost posibilă identificarea tuturor personajelor. Mai mult, patru dintre aceste statui prezintă orificii de inserţie a unor elemente metalice, dispărute astăzi, fiind vorba de atributele iconografice ale Apostolilor.

Voluntarii doresc sa mulțumeasca doamnei Ligia Teodoru și domnului Mihai Spiridon, restauratori în cadrul Palatului Culturii Iași, care li s-au alăturat și i-au îndrumat cu pasiune. De asemenea, părintelui Iulian Barabasa și domnului primar al comunei Hilișeu-Horia, Ioan Butnaru, care le-au asigurat masa, cazarea și toate condițiile pentru a le duce lucrarea la bun sfârșit, doamnei Luminita Ungureanu, care i-a găzduit și gătit cu grijă, precum și comunității din Hilișeu-Horia.

Finanțatori: Dedeman, Profi Romania şi The Prince’s FoundationDonatori: Elsaco Electronic

Organizatori, coordonatori: Asociația ACTUM – Nicole Caba, Filip Ciobănașu, Radu Andrei, Manole Andrei Florin, Cozmin Bradu

Voluntari: Celina Georgiana Gora, Amina Parasca, Ana Brânzilă, Raluca Chirita, Monica Roxana Coman, Georgiana Precub, Arina Bădărău, Mircea Grosu, Ligia Teodoru, Mihai Spiridon, Vasile Moldovanu, Laura Manole, Tudor Lulciuc, Cristina Vrabie, Valbora Hoxhaj, Katerina Dhrami, Bogdan Lepărdă, Sergiu Bișog, Daniel Ciritel, Alexandru Ungureanu, Ionut Sescu, Ana Maria Echimov, Iustinian Diaconu, Haralamb Constantin, Raluca Sorohan, Alexandru Haralagiu, Laurențiu Sano.

Meșteri SC MADBETON SRL: Stelică Anton, Paul Angheluș, Mihai Tudose

Intervenția s-a realizat în cadrul proiectului „Ambulanţa pentru monumente” (http://ambulanta-pentru-monumente.ro), proiect inițiat de Asociația Monumentum și susţinut de către Alteţa să Regală, Prinţul de Wales prin The Prince’s Foundation.

Cei care doresc să ne susțină activitatea și proiectele viitoare pot face donații în contul: Asociația ACTUM, CIF: 41824328, IBAN: RO56BTRLRONCRT0518038401, Banca Transilvania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *