USR Botoșani: PSD și PNL se bat la sânge pe funcțiile de conducere ale IȘJ Botoșani. Educația copiilor noștri e ultima lor grijă

Unul din cinci liceeni din clasele terminale botoşănene nu s-a înscris la bacalaureat! Asta înseamnă că unul din cinci liceeni nu găseşte motivaţia pentru a-şi continua studiile, sau pentru a da examenul ce îi certifică anii de şcoală.

Situaţia este fără precedent în ultimii zeci de ani şi arată o reacţie de respingere a şcolarizării de către noile generaţii, iar efectele vor fi mai mult decât grave asupra societăţii româneşti. În tot acest timp, ce îi interesează pe guvernanţii coaliţiei de guvernare? Funcţiile de conducere din inspectoratul şcolar! În ultimele luni am asistat cu toţii la o continuă vânzoleală a inspectorilor doar pe criterii politice, cauzată de lupta pentru funcţii a social-democraţilor cu liberalii. Inspectori de toate disciplinele au fost înlocuiţi şi de câte două ori, iar totul a culminat cu schimbarea repetată a inspectorului şcolar general, fără nici cea mai mică explicaţie. Șeful educației botoșănene, care este în aceste zile şi preşedintele comisiei judeţene de bacalaureat,  tocmai a fost schimbat când bacalaureatul şi evaluarea naţională sunt în plină desfăşurare, iar sursele spun că de vină ar fi fost ”incompatibilitatea” dintre inspectorul Ada Macovei şi preşedintele PSD şi şeful CJ-ului, Doina Federovici.

Atât de mult contează pentru PSD și PNL funcțiile, încât nu au avut bunul simț să aștepte finalizarea perioadei de examene. Interesele copiilor sunt ultima lor grijă. Ce contează că elevii au emoții sau că mii de copii și părinți au de înfruntat birocrația pentru înscrierea la liceu sau facultate? Pentru cei ce ne conduc de 32 de ani, totul este irelevant. Lupta pentru putere și orgoliile personale primează. Cu un dispreţ total faţă de elevi şi părinţi, coaliţia PSD-PNL este  preocupată doar de funcţii şi de cum să-şi instaleze oameni docili în funcţii cheie. 

USR Botoşani cere celor de la PSD și PNL să se trezească, să se ocupe mai puțin de interesele proprii și de luptele conduse de orgoliu și să ia urgent măsuri pentru salvarea învăţământului şi a generaţiilor actuale de tineri. Să aplice urgent măsuri de recuperare a liceenilor ce abandonează procesul de pregătire profesională. Să motiveze profesorii cu salarii decente şi să aşeze învăţământul pe o structură stabilă. Efectele acestor ani de amatorism de la nivelul conducerii învăţământului naţional şi local se vor vedea în noi valuri de tineri ce pleacă din ţară și în noi generații de bunici ce își vor cunoaște nepoții doar pe internet.

„Nu e ceva nou în faptul că PSD și PNL îşi arată dispreţul faţă de şcoală şi învăţământ. Reacţionează de parcă asta îşi propun: să nenorocească cât mai multe generaţii de români, să devenim un popor cât mai uşor de păcălit. Dincolo de orice teorie a conspiraţiei, este evident că nu le pasă de copiii noştri! Îi interesează doar funcţiile şi avantajele! USR a cerut şi în parlament plecarea ministrului educaţiei. Modul în care a fost condus acest minister în ultimii ani a dus la acest dezastru în care 1 din 5 absolvenți refuză să susțină examenul de bacalaureat. Cifrele sunt tragice în întreaga ţară, iar ei nu ştiu decât lupta pentru funcţii. Este inadmisibil”, a declarat deputatul Andrei Drancă, preşedintele USR Botoşani.  

USR consideră că investițiile în educație sunt esențiale pentru dezvoltarea pe termen mediu și lung a României. Tocmai de asta, USR s-a luptat pentru prinderea în PNRR a 3,6 miliarde de euro pentru educaţie, dintre care 500 de milioane sunt pe combaterea abandonului şcolar. Bugetul alocat Educației prin PNRR este depășit doar de cel alocat Transporturilor. Banii nu au fost accesaţi până acum, în schimb învăţământul românesc este un teren de luptă al celor de la PNL și PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *