Ucraineni din două ţări, aflaţi în sărbătoare la Botoşani

Cea mai importantă sărbătoare a ucrainenilor, după ziua naţională, este cea în care îşi sărbătoresc poetul cel mai valoros. Cel care, prin opera sa, a contribuit la formarea limbii şi literaturii ucrainene moderne. Taras Sevcenko este Eminescul ucrainenilor şi de aceea nu trece an să nu fie rememorat, sărbătorit şi cinstit de ucrainenii de pretutindeni. Sărbătoarea are loc, de obicei în luna martie, dar cum pandemia a dat peste cap multe calendare, Sevcenko a fost sărbătorit în acest an abia la sfârşitul lui mai. Cu această ocazie filiala din Botoşani a Uniunii Ucrainenilor din România a organizat în acest week-end o serie de întâlniri, spectacole şi cinstiri la care au participat şi ucraineni de peste graniţă. 

Festivitățile dedicate poetului național ucrainean Taras Hrehorovici Sevcenko au avut loc în zilele de vineri, 28 mai, în localitatea Rogojești, comuna Mihăileni, la sediul Filialei Botoșani a Uniunii Ucrainenilor din România, sâmbătă, 29 mai, în municipiul Botoșani, în sala de conferințe a Complexului Belvedere și duminică, 30 mai, în comuna Cândești, la Căminul Cultural din localitate. Din Ucraina au sosit pe meleaguri botoşănene Grigorii Vanzureac, primarul orașului Hliboca, Natalia Budai, primar al comunei Stercea, Zabolotniuk Lilia, primar al comunei Volcineții Vechi, şi Necolai Bodnariuc, directorul Școlii româneşti din Oprișeni, Ucraina.

Profesorii Paul Bilocopetiuc și Cozmina Maidaniuc au fost alături de Victor Semciuc, preşedintele filialei botoşănene, dar şi de invitatul său, Victor Hrihoriuc, preşedintele filialei ieşene a Uniunii Ucrainenilor din România, în moderarea şi prezentarea spectacolelor.

Pentru un ochi obiectiv întâlnirile transfrontaliere impresionează prin încărcătura sufletească. Participanţii, vorbind aceeaşi limbă cu uşoare accente diferite doar, sunt numai un zâmbet şi o bucurie. Au amintiri comune de la evenimente similare, se îmbrăţişează de trei ori, cântă şi cinstesc împreună ca să aibă ce povesti şi altădată.

Invitat pentru a onora evenimentul, şi prefectul Dan Nechifor a fost prezent la sărbătoarea lui Sevcenko, salutând ucrainenii de dincolo şi de dincoace de graniţă, aplaudând artiştii şi maeştrii lor.  

S-au intonat imnurile naţionale, s-a prezentat biografia poetului național ucrainean Taras Hrehorovici Sevcenko şi s-a recitat din poetul sărbătorii. Ansamblul „Veșevanka” din  Volcineții Vechi şi grupul vocal „Verbâcenka” din Stercea au venit din Ucraina pentru a face o demonstraţie de tradiţie populară, în timp ce botoşănenii ucraineni s-au lăudat prin intermediul ansamblurilor „Primăvara” din Rogojeștiși „Florile Bucovinei”din Cândești, atât cu seniorii, conduşi artistic de Cozmin Iavorenciuc, cât şi cu juniorii, al căror conducător artistic este dr. Aurel Grămadă. Octogenarul rapsod popular, Vasile Scutelnicu, acompaniat la acordeon de Sorin Șeucaliuc, a încântat audienţa cu o suită de doine și melodii populare în limba ucraineană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *