Începând cu luna decembrie 2021, echipa Teatrului “ Mihai Eminescu” Botoșani s-a imbogațit cu un nou regizor artistic. Este vorba despre Andrei Măjeri, unul dintre cei mai puternici tineri regizori români.
Andrei Măjeri s-a născut în 1990, la Novaci, județul Gorj. Este considerat a fi unul dintre cei mai importanți regizori ai generației sale. A absolvit, în 2012, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, tot aici urmând și Masterul.
Locuiește în București, dar montează spectacole în întreaga țară. A colaborat cu teatrele naționale din Cluj, București și Craiova, teatrele municipale din Baia-Mare, Turda sau Tîrgu-Jiu, precum și cele mai cunoscute teatre independente din București.
A montat numeroase spectacole, de la ”Nunta însângerată”, de F.G. Lorca, ”Medea’s Boys” după Euripide, ”Meșterul Manole”, de Lucian Blaga, ”Las Meninas”, de Ernesto Anaya (dramaturg mexican contemporan), la două dintre cele mai provocatoare texte ale lui Rodrigo García: ”Agamemnon” și ”Moarte și reîncarnare într-un cowboy”.
A lucrat cu actori cunoscuți, precum Maia Morgenstern, Sorin Leoveanu, Natașa Raab, Miriam Cuibus, Alexandru Bogdan, Ada Galeș etc.
Majoritatea spectacolelor lui Andrei Măjeri aduc în discuție: tragedia greacă, războiul, condiția artistului, migrația, sexualitatea, personajele feminine puternice etc.
Spectacolele sale au fost invitate în numeroase festivaluri, iar Las Meninas a fost prezentat în cadrul Festivalului Național de Teatru din București (octombrie, 2019), acesta din urmă confirmând faptul că Andrei Măjeri este unul dintre cei mai puternici tineri regizori. Deja se scriu si carți despre regizorul Andrei Măjeri, acesta fiind unul dintre subiectele cărții „Nod în cinci. Câteva abordări în teatru” scrise de Cristina Rusiecki
“ Recent, am devenit angajat al Teatrului Mihai Eminescu Botoșani, un loc încărcat cu frumoase energii creative. Având la activ peste 15 spectacole regizate în teatre de stat și independente, cred că experiența mea, câștigată în ultimii 6-7 ani de muncă, premiile și aprecierea breslei sunt câteva puncte forte care mă recomandă. Pe cealaltă parte, sunt extrem de recunoscător faptului că pot numi „acasă” o trupă și un loc în care am șansa să revin cu frecvență. Sper ca publicul botoșănean să se bucure de spectacolele pe care le voi regiza. De altfel, năzuiesc să construiesc aici spectacole relevante și durabile, cu o prezență masivă în festivaluri importante, prin profesionalism și permenentă auto-depășire. Voi încerca să cunosc cât se poate de bine trupa, publicul și orașul, pentru a putea propune subiecte care să suscite un real interes. Așteptările mele sunt foarte mari, fapt care mă responsabilizează. Să ne vedem cu bine la premiere!”