Cele 3 direcții ale Platformei ROCultural– 𝗣𝗿𝗼𝗶𝗲𝗰𝘁𝗲, 𝗘𝗱𝘂𝗰𝗮𝘁̦𝗶𝗲 𝘀̦𝗶 𝗥𝗲𝘀𝘂𝗿𝘀𝗲 – conectează copii și profesori de la sate sau din diaspora cu specialiști în proiecte educaționale și companii sau orice fel de organizații care doresc să sprijine acest proces.
Profesorii găsesc pe platformă o zonă de proiecte concepute de o echipă dedicată (cu o experiență de peste 10 ani) și specialiști în educație, alături de care le pun în practică; o zonă de educație unde au la dispoziție ghiduri și materiale pentru a multiplica și derula aceste proiecte și în viitor; și o zonă de resurse în care își pot face cunoscute nevoile materiale concrete, indispensabile pentru realizarea unui act educațional corespunzător.
Sunt nenumărate companii (sau chiar persoane fizice) care au disponibile resurse materiale care acoperă nevoile școlilor și pe care le pot oferi, fără o investiție suplimentară. Am facilitat mai multe astfel de „întâlniri” în decursul timpului și știm cât de binevenite sunt aceste mâini întinse. De exemplu, companiile care înlocuiesc periodic echipamente electronice în bună funcțiune, le pot oferi școlilor care au nevoie de acestea. Stocuri neutilizate de papetărie pot deveni materiale extrem de utile pentru diferite ateliere. Este la fel de important și sprijinul financiar direct pentru derularea acestor programe și asigurarea continuității proiectelor asociației dar și pentru a implica specialiștilor în derularea lor. Proiectul ROCultural este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), principala sursă de finanțare a activității asociației în ultimii 4 ani.
“Cu un ecran, un videoproiector și câteva perne am putut organizat în vara aceasta, în biblioteca școlii din satul Piscu, județul Galați, spațiul ideal pentru ținerea atelierelor. Aici a poposit Caravana Magia Educaței la Sat, aflată la a 12-a ediție (în fiecare an în altă localitate), care a combinat 10 ateliere online și față în față pentru 50 de copii și 15 cadre didactice. Dotarea spațiului și deplasarea echipei noastre au fost posibile datorită sprijinului financiar al unei companii implicată în acțiuni de CSR în domeniul educației ”, spune Larisa Popescu, președinta Asociaței Lume Bună
Am lansat această platformă printr-un eveniment online pe 29.09.2021 alături de școlile membre Club Activ CELS și de companiile partenere, care susțin alături de noi, de ani buni, proiectele noastre de educație prin cultură pentru copii și profesorii aflați în zone cu acces limitat la astfel de oportunități.
De ce ne zbatem, atâția oameni, să realizăm astfel de proiecte? Pentru că vedem în perspectivă, dincolo de lipsurile prezentului, beneficiile copiilor care descoperă o altfel de educație, își redescoperă valorile satului și își reconstruiesc identitatea culturală, înțeleg ca ei sunt cei care pot sa facă o diferență în comunitățile lor prin implicare, devin mai motivați în procesul de învățare. Este de fapt o investiție pe termen lung în viitorul acestor tineri și, implicit, al comunităților din care fac parte.
“Asociația Lume Bună este prima cu care școala noastră a colaborat. Este asociația care ne-a deschis noi orizonturi în implementarea programelor de educație prin cultură. Din partea profesorilor există dedicare, ne dorim tot ce este mai bun pentru copiii noștri, vrem să trecem dincolo de granițele nevăzute dar încă simțite dintre copiii din mediul urban și cei din mediul rural. Dacă în anul 2017 am plecat în călătoria aceasta culturală cu un grup de 15 elevi, în 2021 am reușit să mobilizăm o întreagă comunitate prin proiectul 100 DE DORURI (finanțat cu sprijinul Asociației Zi de Bine). Un proiect drag sufletului meu, care a reușit să reconstruiască spiritul comunității Corlățel în jurul celor 100 de doruri.” – Daniela Răveanu, director al școlii din Corlățel, județul Mehedinți
De ce au nevoie școlile de aceste activități extracuriculare?
- Pentru copii mai motivați în procesul de învățare, care vin cu plăcere la școală, nu o abandonează.
- Pentru copii care redescoperă împreună cu profesorii lor patrimoniul local, pe care îl valorifica și îl transformă în repere pentru întreaga viață.
- Pentru că acei copii implicați în proiecte de educație culturală vor să știe mai mult, fac lucruri bune împreună, cu care se mândrește întreaga comunitate,
- Pentru copii ce devin modele pentru comunitate, modele de implicare responsabila ghidați de mesajul „Eu pot și vreau sa fac ceva pentru comunitatea mea”
De aici vine și ROC: resurse oferite comunităților.
Dacă ești școală sau companie dornică să susții educația din România și vrei să ni te alături, vino alături de noi pe platforma ROC, creează-ți profil aici https://www.asociatialumebuna.com/resurse-roc/ și hai să continuăm acest drum ÎMPREUNĂ.
Despre
În Asociația Lume Bună construim motivație prin educație cu sens, bucurie și creativitate. Valorificăm patrimoniul cultural din satul românesc în proiecte complexe, pe termen lung, care au ca scop formarea unei identități culturale, responsabilizarea socială și dezvoltarea creativității copiilor din zonele rurale. Ne adresăm în special copiilor din grupuri vulnerabile, expuși unui risc mai ridicat de părăsire timpurie a școlii.
Fiind puși în diferite roluri și situații, tinerii dobândesc o serie de abilități practice care-i pregătesc pentru viitoare meserii: cooperare, comunicare, luarea de decizii, înscrierea într-un interval de timp limitat, creativitate atât artistică cât și în găsirea de soluții și resurse pentru atingerea scopului pe care și-l propun. Toate proiectele asociației au ca ultim scop contribuția la reușita în viață și împlinirea tinerilor, cu impact în dezvoltarea comunităților locale. Până în prezent am ajuns la peste 5000 de copii din 25 de județe la nivel național.
Proiectul ROCultural este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.
Pentru orice informații suplimentare vă invităm să vizitați și website-ul și paginile social media ale asociației: www.asociatialumebuna.com, Facebook, Instagram, Youtube