Proiect derulat la nivelul a 6 comunități din județul Botoșani

70 de persoane vârstnice, supraviețuitori ai genocidului rom și 20 de tineri, beneficiari ai calificării profesionale în meseria de asistent personal al persoanei cu handicap grav au fost grupul țintă al unui proiect derulat la nivelul a 6 comunități din județul Botoșani. Este vorba despre proiectul ”LE  PHURE  DEVLIKANE ”  în cadrul programului  „Latscho Dives” al „The Foundation Remembrance, Responsability and Future”, Berlin, EVZ Germania, care s-a derulat în perioada iunie 2020 –iunie 2021, în cadrul parteneriatului dintre Asociația Comunităților Marginalizate, (O.N.G.  ACM) Partida Romilor Pro Europa, surcursala Botoșani. Comunitățile cu cei mai mulți beneficiari au fost Coșula și Bălușeni, cu 23, respectiv 18 persoane, iar din Botoșani, Flămânzi și Cristești au fost incluse 12, 10, respectiv 7 persoane beneficiare.

Proiectul și-a propus, pe de o parte, îmbunătățirea calității vieții a 70 de beneficiari romi, supraviețuitori ai genocidului rom, prin furnizarea de servicii socio-medicale individualizate, la domiciliu, pe e o perioada de 10 luni. În același timp, o campanie de responsabilitate socială a vizat formarea profesională a 20 de asistenți personali ai persoanelor cu handicap grav, pentru a furniza ingrijiri socio-medicale  persoanelor vârstnice, la domiciliu. S-a urmărit și informarea, educarea și implicarea factorilor politici, agenților economici și cultelor religioase în sprijinirea  persoanelor vârstnice, în general, și supraviețuitorilor genocidului rom, în special.

Beneficiarii au primit îngrijiri medico-sociale la domiciliu, dar și pachete lunare sau trimestriale cu alimente, suplimente nutritive, vitamine necesare și pachete de igienă, cu detergenți, soluții dezinfectante, produse pentru igienă corporală etc. Echipa de proiect, împreună cu voluntarii, oferă persoanelor singure incluse în grupul țintă servicii de companie, menaj ușor, achiziții săptămânale, plata facturilor, asistență medicală  la domiciliu, intermedieri, consiliere în accesarea prestațiilor sociale sau consilierea familiilor aparținătoare în accesarea prestațiilor de la stat.

Acțiunile din proiect au mai inclus organizarea cursului de formare teoretică și practică la domiciliul beneficiarilor pentru cei 20 de tineri, dar și organizarea de întâlniri locale, mese rotunde cu factorii decizionali, membrii comunității de romi și autoritățile publice locale, în vederea identificării și prioritizării problemelor comunităților de romi, în general.

”Putem spune că acest proiect și-a atins cu siguranță rezultatele dorite, mai exact îmbunătăţirea calităţii vieţii, promovarea participării active şi demne  la viaţa socială a comunităţii, furnizarea de servicii socio – medicale adaptate, calificarea profesională, organizarea a 6 mese rotunde în vederea căutării de soluții la problemele identificate, încheierea de  parteneriate cu UAT-urile unde trăiesc beneficiarii, mobilizarea etnică a comunităților de romi și creșterea stimei de sine a beneficiarilor și  aparținătorilor. Introducerea problemelor comunităților de romi, în general, și a supraviețuitorilor genocidului rom, în special, pe agendele locale ale autorităților publice, este de asemenea o reușită a proiectului”, a explicat Mirabela Semiramida Pislariu, Managerul de Proiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *