Premiera documentarului didactic„Enescu…altfel” pe 22 iunie la Cinema Happy din Uvertura Mall

Pe 22 iunie, de la ora 17.00, cinema Happy din Uvertura Mall va găzdui premiera documentarului didactic „Enescu… altfel”.

Filmul spune povestea de viață a marelui muzician George Enescu, pusă în lumină de către tinerii jurnaliști ai redacției Buzz. Totul a început în tabăra de jurnalism „Ai noștri tineri” (ediția a VII-a, august 2023), când participanții au exersat noțiunile de realizare a unui documentar.

Organizată la Dorohoi, tabăra a fost dedicată lui George Enescu, ocazie pentru copiii și tinerii jurnaliști să învețe nu doar despre meseria pe care ei o iubesc de mici, ci să descopere detalii mai mult sau mai puțin cunoscute despre marele om de muzică.

Împreună cu trainerii lor, jurnalistul Doru Ionescu și editorul video Bogdan Sterpu (TVR), elevii s-au documentat și au scris scenariul filmului. Au urmărit ca pelicula să surprindă lucruri mai puțin tratate și studiate despre viața și activitatea lui George Enescu. Au descoperit cu această ocazie comori muzicale – de la Aura Urziceanu, Teodora Enache Brody, Ramona Horvath, Lucian Ban la Florian Chelu, Dorian Pîvu, Phoenix ș. a. m. d – toți cu contribuții esențiale și unicat în preluarea și prelucrarea în manieră proprie a unor teme enesciene.

Documentarul face o deosebită incursiune în aceste oaze muzicale de mare rafinament. Create ca intermezzo-uri în povestea filmului, fragmentele muzicale aduc nu doar bucurie, ci mai ales revelații pentru orice meloman adevărat.

Este al doilea documentar pe care echipa Buzz îl realizează alături de aceiași jurnaliști, traineri în tabăra amintită, după ce în 2021 au lansat un film despre Botoșani ce poate fi urmărit pe canalul de Youtube Televiziunea adolescenților.
(https://www.youtube.com/watch?v=KVdX8Ov0Ix4&ab_channel=TeleviziuneaAdolescentilor )

Documentarul didactic „Enescu… altfel” este o producție Buzzmedia și surprinde momente din etape importante ale vieții muzicianului: copilăria, adolescența, precum și întâlniri memorabile cu oameni care l-au fascinat pe muzician sau cu elevii care l-au adorat. Familia, personalitățile pe care le-a cunoscut, la rândul său, perioada războiului, turneele și concertele de binefacere, marea lui iubire – toate aceste aspecte sunt surprinse de tinerii jurnaliști în filmul la care au lucrat aproape un an.

Echipa de realizare a documentarului este formată din:
Redactori:
Mădălina Mihai
Andy Ciotir
Ioana Ivaș
Ioana Matfeev
Editare și concept video:
Mădălina Mihai
Documentare:
Andy Ciotir
Ioana Matfeev
Voiceover:
Ioana Ivaș
Andy Ciotir
Crainici tv:
Sara Iacob
Ioana Stoiciuc
Fabian Paranici
Radu Rusuciuc
Desene realizate de:
Maria Bodârlău
Enescu copil:
Fabian Paranici
Enescu adult:
Andy Ciotir
Îndrumători:
Doru Ionescu
Bogdan Sterpu