Forumul MERITO Nord-Est, „Profesorul-activ: cum construim comunităţi de învăţare la clasă şi în afara ei”

Pe 5-6 aprilie, va avea loc prima ediţie a Forumului MERITO Nord-Est, cu tema „Profesorul-activ: cum construim comunităţi de învăţare la clasă şi în afara ei”, desfăşurat fizic, pentru prima oară în Botoşani, la Colegiul Naţional ”A. T. Laurian”. Participarea la Forum este gratuită şi deschisă profesorilor şi directorilor din toată țara, în limita celor ~150 de locuri disponibile, în ordinea înscrierilor, cu participare fizică în Botoşani.

” Invităm profesorii interesaţi să parcurgă cu atenţie toate detaliile de mai jos şi să completeze formularul de înscriere până marţi, 2 aprilie. ATENŢIE: odată finalizată completarea formularului, prin butonul „Submit”, înscrierea va fi confirmată la final şi veţi primi o copie a formularului pe adresa de email furnizată – nu vă vom confirma direct sau altfel completarea formularului de înscriere şi nu vom face selecţia participanţilor – odată înscris/ă, vă considerăm participant/ă şi vă recomandăm să vă asiguraţi formalităţile de cazare! Vom reveni cu informaţii complete până pe 4 aprilie.  Vă rugăm să completaţi formularul de înscriere doar dacă ştiţi că puteţi participa fizic – evenimentul NU va fi transmis online.

📖 Propunem activități interactive, în care vom prezenta şi explora abordări, metode, activități şi practici validate în dezvoltarea profesorului activ şi a comunităţilor de învăţare la clasă şi în afara acesteia, teorii din domeniul educațional, idei, cărți și alte resurse de inspiraţie. Intenţionăm, de asemenea, ca acest Forum să fie un spaţiu de întâlnire, creaţie şi învăţare împreună cu profesorii participanţi, pasionaţi de subiect, ce doresc să înveţe colaborativ continuu, cu efecte pe termen lung.” – au transmis organizatorii.

❗ Atelierele de învăţare colaborativă, de la profesori pentru profesori şi directori, sunt structurate tematic şi se vor desfăşura în paralel, în 2 serii (dimineaţa şi după-amiaza), conform programului şi facilitate de profesorii listaţi mai jos. Fiecare grupă de atelier va reuni ~25 profesori participanţi.
Alocarea la ateliere a profesorilor înscrişi se va realiza în funcţie de opţiunea exprimată în acest formular, în concordanţă şi cu nivelul de învăţământ menţionat, în limita locurilor disponibile. Nu se vor opera modificări ale grupelor de atelier, odată realizată repartizarea pe grupe. Organuizatorii vor transmite informațiile complete de participare până pe 4 aprilie.

📆 Programul Forumului (poate suferi modificări de detalii):
Vineri, 5 aprilie (C.N. „A.T. Laurian”):
📌 17:30-18:00: Sosirea, primirea participanţilor, socializare şi networking pentru Educaţie de calitate;
📌 18:00-20:00: Deschiderea Forumului MERITO Nord-Est şi prezentarea contextului educaţional:
📍 Profesorii MERITO organizatori ai Forumului;
📍 Reprezentanţi ai partenerilor Forumului;
📍 Sesiune plenară: Măriuca Talpeş, iniţiatoarea şi liderul proiectului MERITO – intervenţie despre profilul şi competenţele profesorului (practician) expert.

Sâmbătă, 6 aprilie (C.N. „A. T. Laurian”):
📌 8:30-9:00: Sosirea, primirea şi înregistrarea participanţilor, socializare şi networking pentru Educaţie de calitate
📌 9:00-12:00: Ateliere de învăţare colaborativă, de la profesori pentru profesori şi directori, în paralel:
📍 Conectare prin joc – activități de învățare la preșcolari (sesiunea 1) – Marişca Morari şi Florentina Romanescu, profesoare pentru învăţământul preşcolar în Baia Mare, respectiv Tulcea (pentru profesori de învăţământul preşcolar – atelierul se desfăşoară în 2 părţi, dimineaţa şi după-amiaza, pentru aceeaşi grupă de ~25 de participanţi)
📍 Cum să concepi o activitate STREAM, de la A la Z – Ioana Baboş, profesoară pentru învăţământul primar în Zalău, şi Felicia Baboş, elevă (pentru profesori de învăţământ primar)
📍 Profesorul de matematică creativ (sesiunea 1): setarea de sarcini provocatoare – Liliana Olăraşu şi Mihaela Ionescu, profesoare de Matematică, de gimnaziu şi liceu, în Iaşi (pentru profesori de Matematică şi ştiinţe, de învăţământ gimnazial şi liceal)
📍 Metode de teatru de improvizaţie în Educaţie – Principii și jocuri utile profesorului activ – Ştefan Huluba, actor şi formator profesionist (pentru profesori de învăţământ gimnazial şi liceal)
📍 ArtTerapia în sala de clasă – metode și exerciții pentru consolidarea grupului (sesiunea 1) – Iulia Sfetcu-Măndăşescu, profesoară pentru învăţământul special în Bucureşti (pentru profesori de toate nivelurile de învăţământ – atelierul se desfăşoară în 2 părţi, dimineaţa şi după-amiaza, pentru aceeaşi grupă de ~25 de participanţi)
📍 Construim comunități incluzive, prin metode nonformale – Laura Felea, profesoară de Istorie şi ştiinţe sociale şi directoarea Palatului Copiilor Tulcea, şi Marinela Peiciu, formator Step by Step şi profesoară de Jurnalism la Palatul Copiilor Tulcea (pentru profesori de toate nivelurile de învăţământ)

📌 12:00-14:00: Pauză de prânz (nu asigurăm masa de prânz!)

📌 14:00-17:00: Ateliere de învăţare colaborativă, de la profesori pentru profesori şi directori, în paralel:
📍 Conectare prin joc – activități de învățare la preșcolari (sesiunea 2) – Marişca Morari şi Florentina Romanescu, profesoare pentru învăţământul preşcolar în Baia Mare, respectiv Tulcea (pentru profesori de învăţământul preşcolar – atelierul se desfăşoară în 2 părţi, dimineaţa şi după-amiaza, pentru aceeaşi grupă de ~25 de participanţi)
📍 Etapa de pre-lectură la ciclul primar. De ce? Ce? Cum? – Laura Piros şi Raluca Voina, profesoare pentru învăţământul primar în Braşov (pentru profesori de învăţământ primar)
📍 Profesorul de matematică creativ (sesiunea 2): instrumente digitale pentru încurajarea lucrului în echipă – Cătălina Dogaru, profesoară de Matematică, de gimnaziu, în Iaşi (pentru profesori de Matematică şi ştiinţe, de învăţământ gimnazial şi liceal – atelierul se desfăşoară în 2 părţi, dimineaţa şi după-amiaza, pentru aceeaşi grupă de ~25 de participanţi)
📍 Colaborarea: cheia unei comunități de învățare activă – Tatiana Cauni, profesoară de Limba şi literatura română, de liceu, în Baia Mare (pentru profesori de învăţământ gimnazial şi liceal)
📍 ArtTerapia în sala de clasă – metode și exerciții pentru consolidarea grupului (sesiunea 2) – Iulia Sfetcu-Măndăşescu, profesoară pentru învăţământul special în Bucureşti (pentru profesori de toate nivelurile de învăţământ – atelierul se desfăşoară în 2 părţi, dimineaţa şi după-amiaza, pentru aceeaşi grupă de ~25 de participanţi)
📍 Atelier de management: Cancelaria – o comunitate care învață – Anca Botoroagă, profesoară de Limba engleză şi director, de gimnaziu, la Gura Râului (SB), şi Daniel Petrule, profesor de Educaţie fizică, TIC şi director, de gimnaziu, la Sânpetru (BV) (pentru profesori şi directori de toate nivelurile de învăţământ)

📌 17:00-18:00: Sesiune plenară şi închiderea Forumului MERITO Nord-Est:
📍 Concluzii, feedback şi paşi următori
📍 Moment artistic
📍 Închiderea Forumului şi înmânarea certificatelor de participare.

Participarea la Forum este gratuită pentru profesori şi directori din învăţământul preuniversitar, din toată ţara, prin completarea acestui formular de înscriere, în limita celor ~150 de locuri disponibile: https://forms.gle/o8LftCy1FFkeiSQA6.
Organizatorii vor transmite detaliile complete ale Forumului după procesarea înscrierilor şi alocarea pe grupe la ateliere, pe adresa de email furnizată prin acest formular.
❗ Vă puteţi înscrie pentru participare integrală pe toată durata Forumului, nu doar la anumite ateliere. Odată realizată alocarea pe grupe şi ateliere, în funcţie de opţiunile exprimate, nu vom opera modificări şi nu vom accepta transferul la alte ateliere, din motive ce ţin de dinamica şi incluziunea fiecărei grupe.
📜 Organizatorii vor emite un certificat de participare, pentru fiecare participant, la finalul Forumului, după parcurgerea integrală a sesiunilor acestuia.
🌟 Organizatorii vor asigura pauza de cafea de sâmbătă, materialele pentru ateliere, buna dispoziţie şi atmosfera pentru învăţare colaborativă.
🏨 ❗ Organizatorii nu asigură mesele, cazarea sau transportul/transferul participanţilor, însă, la nevoie, pot recomanda unităţi de cazare sau de masă, odată ce v-aţi înscris.

Prima ediţie a Forumului MERITO Nord-Est, în Botoşani, este co-organizată voluntar de profesorii din comunitatea MERITO locală:
🌟 Florentina Tituleac, profesoară MERITO 2021 pentru învăţământul primar la Şcoala Gimnazială nr. 5, din Săcele (BV);
🌟 Sabina Stahii, profesoară pentru învăţământul primar, la Şcoala Gimnazială „Sfânta Maria”, din Botoşani;
🌟 Bianca Darabă, profesoară MERITO 2023 de Limba franceză la Colegiul Naţional „Ştefen cel Mare”, din Târgu Neamţ;
🌟 Dorica Coca, profesoară de Limba latină la Colegiul Naţional „A.T. Laurian”, din Botoşani;
🌟 împreună cu colegii din comunitate, facilitatori voluntari de ateliere, menţionaţi mai sus;
🌟 cu sprijinul Colegiului Naţional „A. T. Laurian” din Botoşani.
Parteneri ai Forumului MERITO Nord-Est: Inspectoratul Școlar Județean Botoşani;
Sponsori ai Forumului MERITO Nord-Est: TEMAD Co. & UHU România; Familia Safir; Cambridge Star; WorkTape Medical; Angel Psychological Center; Casa Dulce; Casa Pâinii; Popas Cucorăni; Facefood; Paul’s Pub; Cătineaţa

Parteneri strategici pentru transformarea meseriei de profesor în România, în 2024: Bitdefender; NEPI Rockcastle; Dedeman; Crowe România.

Proiectul MERITO este o cauză de transformare a meseriei de profesor, în sensul de a o recredibiliza, prin recunoaşterea dascălilor valoroşi, şi a o profesionaliza, prin propagarea expertizei lor în breasla de cadre didactice – un proiect al Fundaţiei Romanian Business Leaders.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *