Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 1-15 iulie 2022, în spațiul Galeriilor de Artă ,,Ștefan Luchian” Botoșani, expoziția „Călătorie în imaginar”, a artiștilor Petru Diaconuși Arcadie Răileanu, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Piatra-Neamț.
Petru Diaconu s-a născut pe 24 martie 1949, în comuna Dobreni. A debutat la Iași, în 1979, într-o expoziție colectivă. În 1986 a deschis la Iaşi o expoziţie cu caracter retrospectiv, iar în 1989 a colaborat la revista Flacăra din Bucureşti. Printre expozițiile din Piatra-Neamț s-au remarcat „Exerciții de culoare” I și II, din anii 2004-2005.
Artistul lucrează în tehnici cu dominanţă decorativă şi pictură murală. Operele sale numeroase, expuse de-a lungul anilor în galerii de artă din țară și din străinătate, risipite generos prin colecţii, demonstrează un evident simţ al culorii şi ilustrează arta creării unor contexte plastice unde cromatica poate juca un rol major. Începând din acest an, deschide expoziţii estivale în diferite spații din Mamaia.
Privitor la creația artistică a acestuia, criticul de artă Lucian Strochi preciza: „La Petru Diaconu lutul zboară, cântă, vorbeşte, se însufleţeşte, devine permanent altceva, sunet, culoare, ritm, nelinişte. Picturile lui plac, par calme, dar ele anunţă furtuni teribile, tornade, punând, în parantezele destinului, existenţa noastră prea liniară. Cu aripa de înger sau cu ghiara de diavol, Petru Diaconu scrijeleşte suprafaţa tabloului, redescoperind culoarea”.
Arcadie Răileanu s-a născut pe 28 noiembrie 1950, la Petreni, în Republica Moldova. A absolvit Institutul Politehnic din Chișinău, specialitatea Arhitectură. A debutat în 1992, în Chișinău, la Expoziția UAP Moldova.
Prezență constantă în spațiul cultural autohton, a obținut în 1999 premiul I la Bienala Națională „Lascăr Vorel”, secțiunea pictură. A primit în 2018 titlul „Artistul anului”, distincție acordată de Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Piatra-Neamț.
Referindu–se la opera artistului, criticul de artă Valentin Ciucă afirma:„Experiențele școlii rusești în spiritul căreia s-a format și câștigurile artei românești au devenit o originală sinteză stilistică între reflexivitatea primilor și spontaneitatea celor din spațiul românesc. […] Compozițiile anilor din urmă au cedat vremelnic în favoarea structurării imaginii în planuri muzical îmbinate, încât ele lasă impresia unei cerebralități detașate și pozitive. În ansamblu, pictorul are argumentele profesionalismului și bucuria de a fi urmat în artă de admiratorii fideli…”
Vernisajul va avea loc sâmbătă, 2 iulie 2022, ora 12.30, la Galeriile de Artă ,,Ștefan Luchian Botoșani”. Curatorul expoziției: Ana Coșereanu, muzeograf. Prezintă: Ioan Serediuc.
Program de vizitare: zilnic, 9.30 – 16.30.
Intrarea este gratuită.