Biblioteca Județeană vă invită la manifestări dedicate Zilei Universale a Iei

Cu prilejul Zilei Universale a Iei, organizată, începând cu anul 2013, în data de 24 iunie, elevii Liceului „Demostene Botez” Trușești vor desfășura on-line activitatea „Port o ie cu mândrie! ”

 Scopul activității este de a promova cultura și tradițiile populare românești în rândul tinerilor si de a păstra identitatea noastră culturală. Elevii vor realiza diverse creații plastice, colaje cu fotografii care să surprindă mândria de a purta ia românească și vor interpreta o serie de cântece specifice.

Ia românească este o rugăciune către Dumnezeu. Se spune că ia si liturghia s-au născut în același timp, ca o o taină a poporului român, care a luat ființă din rugăciunile, lacrimile, speranțele și dragostea țăranilor. Ea reprezintă simbolul simpiltății țăranului român, a cărui viață a fost călăuzită de rugăciunea stăruitoare și smerită, izvorâtă din credința puternică în Dumnezeu și de dragostea față de glia strămoșească.

Pe ia românească sunt așternute cu mare măiestrie, crâmpeie din sufletul și viața românilor, evidențiindu-se continuitatea si unitatea noastră ca popor. De-a lungul istoriei și câmpurile de luptă au fost martore ale prezenței iilor purtate, în semn de recunoaștere, de către eroii neamului românesc, care si-au dat viața pentru credință, neam și unitate Însăși croiala iei are formă de cruce, o cruce milenară, izbăvitoare de rău și dătătoare de bine, adevăr și frumos.

Așadar, să purtăm cu mândrie ia românească, pentru a ne respecta identitatea locului și pentru a lășa urmașilor o moștenire incontestabilă a poporului român.”

În organizarea activității, parteneri ai Liceului ”Demostene Botez” Trușești sunt  Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena Ionășeni, CCD Botoșani,Școala Gimnazială Nr. 1 Durnești , Parohia Durnești  și Biblioteca Județeană                         ”Mihai Eminescu” Botoșani, prin Filiala nr.  2 Grivița.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *