Spectacolul „EROINE”, în regia lui Andrei Măjeri, care a avut premiera pe 11 și 12 iunie la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani, s-a bucurat de un succes răsunător, atât pe plan local cât și la nivel național.
Reacțiile spectatorilor, dar și ale criticilor de specialitate nu au întârziat să apară și au fost pe măsură. Spectacolul a provocat emoție, a surprins și a reconfirmat valoarea actorilor Teatrului „Mihai Eminescu”.
Ecourile acestui spectacol sunt încă prezente, iar publicul care nu a reușit să îl vadă, așteaptă cu nerăbdare stagiunea din toamnă.
„Sunt sigură acum că spectacolul EROINE trebuie văzut de cel puțin 2-3 ori ca să-i poți pătrunde toate mesajele. Întâi am fost fascinată de forța interpretărilor! Apoi vin gândurile, simbolurile, interpretările… M-am tot gândit la acea barcă, manevrată de eroine (fără alt ajutor!), loc de salvare pentru ele, loc unde au gasit ajutor și alinare, chiar dacă toate erau suflete rănite. M-am tot gândit la timpul pe care îl traversăm. Câți dintre noi au șansa să fie într-o barcă a empatiei, înțelegerii și ajutorului reciproc?! Multe, multe mesaje transmite această piesă! Respect celor care au dat viață textului lui Ovidius!” a scris o spectatoare pe o pagină de socializare.
„La final de stagiune, Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani propune un spectacol care marchează începutul schimbării de repertoriu. Andrei Măjeri, recent angajat al teatrului și-a asumat integral acest spectacol și cu sprijinul coregrafei Victoria Bucun a adus la scenă nouă povești de dragoste care puse cap la cap dau naștere unui întreg univers. Iubirea tumultoasă, pasionantă, cea care învrăjbește și naște războaie devine pretextul pentru cele nouă scrisori: Ariadna către Tezeu, Penelopa către Ulise, Fedra către Hipolit, Deianira către Hercule, Briseida către Ahile, Hipsipila către Iason, Medeea către Iason, Enone către Paris, Paris către Elena. Poți să nu ai habar de istorie antică, să nu fi auzit niciodată de zeii Greciei Antice sau de Penelopa și tot te ating dramele celor nouă eroine” a scris, cu titlul sugestiv „Eroine – începutul unei noi ere”, pe BookHub.ro Nona Rapotan, critic literar, muzical și de spectacole.
„Experiența EROINE a fost primul meu contact cu trupa botoșăneană, cu nouă dintre actrițele acestui colectiv. Un grup din care fac parte și alături de care vreau să cresc. Țin să vă spun că aceste doamne sunt fabuloase. Spectacolul nostru este o suită de scrisori/monoloage, așadar fiecare are momentul ei. Daaar, mai ales, ele știu să fie acolo pentru colege, să le fie un prim public, un interlocutor de prim rang. Suroritate? Avem!”, mărturisește regizorul Andrei Măjeri, după premieră.
Dar, girul calității nu a întârziat să apară și din partea organizatorilor de festivaluri teatrale. Spectacolul EROINE a fost onorat de mai multe invitații la manifestări de profil din țară. Teatrul „Mihai Eminescu” va fi prezent cu spectacolul EROINE în data de 5 august la Constanța, la „SEAS – Stagiunea estivală a artelor Spectacolului”. De asemenea, am primit invitația de a participa la cea de-a 32-a ediție a Festivalului Național de Teatru care se va desfășura în perioada 5 – 13 noiembrie 2022 la București.