80 de persoane în stare gravă sunt ignorate în fiecare zi de autorități la Botoșani. Acestea ar fi trebuit să primească zilnic îngrijiri în spitalul ce zace sub lacăt de patru ani. Spitalul de Îngrijiri Paliative ar fi trebuit să funcționeze în 2019, iar lucrările nu sunt gata nici acum. În curând, însă, vor fi necesare alte lucrări pentru repararea a ceea ce se degradează, an de an, prin nefolosire și, astfel, bătaia de joc a autorităților față de botoșănenii aflați în cea mai gravă stare a sănătății atinge noi recorduri.
Surse din CNI ( Compania Națională de Investiții – finanțatorul investiției) dau vina pe Primăria Botoșani pentru că recepția Spitalului de paliative s-a blocat din nou. Interpelat de consilierul local USR Raluca Curelariu în septembrie a.c., primarul Cosmin Andrei a refuzat să răspundă în scris și să ofere astfel explicații ale noului blocaj, deși legea îl obliga. Consilierul s-a văzut obligat să revină, noua discuție având loc în ședința de CL din 31 octombrie.
”Ce aveți de ascuns, domnule primar? Conform legii trebuia să-mi răspundeți în termen de 10 zile. Au trecut 30 și nu există niciun răspuns de la dumneavoastră.” , a fost interpelarea consilierului.
Un foarte scurt istoric al unității spitalicești ce ar putea să aducă alinare pentru suferințe de nedescris, dar n-o face, arată că lucrările au început în noiembrie 2017, adică în urmă cu exact șase ani. Primele demersuri s-au făcut în 2013, adică în urmă cu 10 ani, de către medicul Tamara Ciofu. Unitatea ar fi trebuit să funcționeze la finele anului 2019 însă lucrările au fost tergiversate urmare a unor probleme apărute între municipalitate, constructor și finanțator, respectiv CNI. La fel de adevărat este că s-a întârziat mult și cu realizarea utilităților, pentru care au existat numeroase contre și în Consiliul Local. Lucrările la rețelele de utilități au fost responsabilitatea primăriei, au început în toamna anului 2020 și s-au finalizat în aprilie 2022, adică au durat cât construcția spitalului. Motivația a fost că erau implicate terenuri ce nu aparțineau municipalității. Valoarea investiției este de 15,6 milioane RON, fondurile fiind asigurate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice prin CNI. Spitalul este dotat cu 84 de paturi ultramoderne, saloane cu baie proprie, televizor, sistem de apel al asistentelor, oxigen la fiecare pat și alte facilități.
Pe lângă scuzele pe care le-am mai auzit de la primarul Andrei, cum că Botoșaniul nu are personal specializat pentru paliație, ultima explicație, venită în ședința de marți, este legată de suma prea mică ce ar fi fost alocată pentru lucrările ce ar mai trebui realizate ca să completeze necesarul solicitat de CNI. Ar fi vorba despre lucrări de mică anvergură, estimate la 320.000 RON.
Ca să fie rușinea completă, de când autoritățile se străduie, parcă, să nu dea în folosință noul spital, în Municipiul Botoșani au început să apară centrele private de îngrijiri paliative. Pentru o persoană îngrijită aici se plătesc sume de cca 5000 RON pe lună. Ce fac, însă, botoșănenii care nu au aceste sume, pentru că nu sunt accesibile pentru mare parte din populație?
USR Botoșani îi solicită primarului Cosmin Andrei să le dea o soluție botoșănenilor care, din nefericire, se află într-o astfel de situație!
Comunicat de presa USR Botosani