Șase licee și colegii din județ, alături de alte 9 școli gimnaziale au format un consorțiu pentru a putea colabora cu un colegiu internațional de la Cannes. Scopul parteneriatului este acela de a-i ajuta pe profesorii botoșăneni să aplice cele mai moderne metode de predare a limbii și culturii franceze și să deschidă tematica abordată la clasă astfel încât șansele elevilor de a cunoaște Europa actuală să fie cât mai mari. Liderul consorțiului este Casa Corpului Didactic din Botoșani, iar proiectul ce se intitulează ”Limba Franceză – o şansă! Consorţiu judeţean pentru adaptarea strategiilor de predare/învăţare/evaluare a Limbii Franceze la Europa actuală” se derulează în perioada 1 septembrie 2019-31 august 2022.
25 de profesori şi formatori elaborează, astfel, noi oferte de învățare, cu caracter atractiv, inovator, transdisciplinar, își dezvoltă competențele de abordare a elementelor de cultură, civilizație și actualitate franceză, iar oferta de formare a C.C.D. Botoșani se îmbogățește cu 5 cursuri/ateliere gratuite de formare a profesorilor de limba franceză pe teme privind actualitatea europeană, tehnici de exprimare orală prin povești, teatru, artă și registru colocvial al limbii franceze actuale.
Cele cinci cursuri pregătite de casa Corpului Didactic sunt ”Comment concevoir et animer un cours de civilisation française contemporaine?”, ”L’univers du conte:1001 outils pour l’oral dans la classe de langue”, ”L’art en classe de FLE”, ”A Cannes, faites votre cinéma en classe!” și ”Comment tu l’dis, toi?”, peste 125 de profesori din județul Botoșani urmând să participe, gratuit, la o formare de 6 ore, pe teme și tematici privind modernizarea strategiilor utilizate în predarea limbii franceze.
Totodată, profesorii de franceză din județ vor avea la dispoziție cinci opționale gata structurate de specialiștii C.C.D., ce vor putea fi predate la orice nivel de învățământ-primar, gimnazial și liceal. Acestea se vor numi ”Civilizație franceză contemporană”, ”Universul poveștilor”, ”Arta la ora de Français Langue Etrangere (FLE) și valențele sale educative”, ”Cinematografia-mijloc de dezvoltare a abilităților de comunicare” și ”Limbajul adolescenților sau franceza colocvială”, programa disciplinelor opționale urmând să fie adaptată fiecărui nivel de studiu: A1, A2, B1 și B2.
Partenerii proiectului s-au întâlnit în această vacanță, schimbul de experiență și explicațiile derulându-se așadar între Collège International de Cannes, France și Liceul „Regina Maria” Dorohoi, CN „A.T.Laurian” Botoşani, CT „Gh. Asachi” Botoşani, Liceul Tehnologic „Al. Vlahuţă” Şendriceni, Liceul Tehnologic „Ştefan cel Mare şi Sfânt” Vorona, Şcoala Gimnazială „E. Rareş” Botoşani, Şcoala Gimnazială „Gr. Antipa” Botoşani, Şcoala Gimnazială nr. 1 Lunca, Şcoala Gimnazială nr. 1 Răchiţi, Şcoala Gimnazială nr. 17 Botoşani, Şcoala Gimnazială nr. 1 Dumeni, alături de cinci formatori ai C.C.D. Botoșani.
”Toate disciplinele opționale astfel create vor fi propuse în toate școlile din consorțiu, elevii având dreptul să aleagă dintr-o gamă variată de discipline opționale în limba franceză. Ele vor fi distribuite în școli gratuit și puse la dispoziția profesorilor din județul Botoșani, pe perioadă nelimitată. Această etapă asigură multiplicarea rezultatelor pe termen mediu și lung, favorizând accesul tuturor elevilor din județul Botoșani la mijloace moderne de învățare a limbii franceze.”, a explicat Isabella Cantemir, formator în cadrul casei Corpului Didactic.